Sunday, January 5, 2014

Kynttilöiden ilta

Joulukuun kahdeksas päivä on uskonnollinen juhlapyhä Kolumbiassa: Neitsyt Marian Tahrattoman Sikiämisen päivä (inmacculata conceptione) ja sitä edeltävänä iltana on tapana seurata vanhaa iberialaista perinnettä ja sytytää kotien edustalle jalkakäytävän reunaan pitkä rivi kynttilöitä. Kaupunginosat kilpailevat keskenään kynttilöiden lukumäärästä ja usein ripustetaan vielä värikkäitä paperilyhtyjä talojen edessä puiden oksille roikkumaan. Miljoonat kynttilät valaisevat yötä rikkaiden ja köyhien kortteleissa ja naapurit asettavat tuoleja talon seinää vastaan ja istuvat ulkona ja juttelevat keskenään leudossa, valaistussa yössä. Joku voi avata aguardiente (paikallinen anisviina) pullon ja tarjota pikku lasillisen, emännät tarjoilevat maistiaisia jouluherkuistaan, joku soittaa joululauluja tai joulunaikaista tanssimusiikkia radiostaan tai cd-soittimestaan.
(Tämä on se ilta vuodesta jota eniten rakastin asuessani siellä. Istuimme ulkona, etupihallamme ja polttelimme kynttilöitä niin paljon kun kadunreunaan kohdallemme mahtui ja mangopuussamme oli värikkäät lyhdyt. Juttelimme aidan yli naapurimme, ranskanopettajan kanssa ja myöhemmin toin iltapalaa ulos. Kysyin edesmenneeltä mieheltäni mikä oli perinteellinen selitys traditioon ja vaikka olenkin jölkeenpäin kuullut monta erillaista selitystä pidän vieläkin hänen antamaansa parhaimpana: "Maria ja Josef olivat matkallaan saapuneet majataloon ja Marian synnytyksen aika oli tullut mutta majatalossa ei ollut heille tilaa, vaan heidät osoitettiin talliin. Me valaisemme kotiemme ovet kynttilöillä osittamaan että ovemme ovat aina auki . Maria ja Joosef ovat tervetulleita koteihimme ja sydämiimme." )

Olimme päättäneet viettää kynttiläillan Paolan sedän Arnoldin ja hänen vaimonsa Carmenin luona, yhdessä serkkujen Juan Manuelin ja Carolinan kanssa. Carmen oli tehnyt 400 empanadas-maissikuoreen tehtyjä friteerattuja perunalihaseoksella täytettyjä piiraita.

 Empanadas...mums!
 Empanadas ja pikantti kastike...mums!

Dex oli saanut maisstärkkelys peitteen palaneille hartioilleen.

No comments:

Post a Comment