Sunday, January 5, 2014

Jalanjälkiä katukivessä ja joulun värit tropiikin yössä

Kaikkein suurin muutos katukuvassa on dynaamisen painopisteen siirtyminen Calin historiallisesta keskustasta, Plaza de Caicedo:sta jossa tuomiokirkko ja virastorakennukset viime vuosisadan alulta seisovat joen toiselle puolelle, uuden kaupungintalon ja sen eteen rakennetun Jairo Varela-torin ympäristoon. Avenida Colombia joka seuraa joen rantaa on muutettu kävelykaduksi jota koristavat lukuisa sillat yli Cali-joen, Ermita-kirkolta Obelisco-hotelliin saakka.
Kävelytien alla kulkee kaupungin ensimmäinen tunneli. Kävelytien virallinen nimi Boulevard del Rio on lyhennetty kansan suussa vain Bulevardiksi ja tunneli on suuri ylpeyden aihe paikallisille ja todellinen kasvojenkohotus.
Vanha paraatikatu Avenida Sexta joka kulkee pohjois-eteläsuunnassa Puente Ortiz-sillalta (kuvassa) joka oli nuorten ja kauneiden suosiossa 70-luvulla on haalistunut ravintola-ja baarikaduksi missä transut kilpailevat keskenään vaatteidensa koreudesta . Mistään niistä paikoista missä istuskelimme tai kaupoista missä kävimme ei näkynyt jälkeäkään. Katu oli tyhjä jalanjäljistäni. Meillä jäi paljon katsomatta, paljon kiertämättä, San Antonion kukkula ja tyylipuhdas kappeli, El Peñonin moderni ravintola-ja puistoalue, Granadan luxusravintolat ja design-liikkeet, mutta aika oli todella rajoitettu ja tämä oli yhdistetty jalanjälkien keruu ja Paolan kotimaan näyttömatka. Yrittää saada viiden aikuisen ja kahden lapsen toivomukset päivän aktiviteeteista  kiteytettyä niihin vähiin raameihin mitä meillä oli plus suvun järjestämät kekkerit ja ystävien tiheät lounas-ja kahvikutsut ja kaikki ne ihmiset jotka olin luvannut tavata joita muu perhe ei edes tuntenut....oli yhtälö jota en pystynyt kunnialla ratkaisemaan. Jouduin karsimaan koko ajan ohjelmasta jota olin alunperin suunnitellut: lapset halusivat uima-altaalle, Seuraava sukupolvi kaupungille ostoksille ja viinikauppaan, minä painotin  pedagoogisia aktiviteetteja, kuten maaseutuajeluja, luontoon tutustumista, uusia elämyksiä ja puhelin soi jatkuvasti.

Calin jouluvalaistus oli tänäkin vuonna keskitetty joen keskustanpuoliselle rannalle: koko kävelykatu oli loistavana valomerenä. Menimme sinne illan hämärtyessä ja laitoimme auton vartioidulle parkkitorille aivan keskustan tuntumaan. Meillä oli Alex ja Diana ja heidän seitsenvuotias poikansa Camilo mukanamme.





No comments:

Post a Comment